سلسله مقالات “اطلاعات را با چه دستگاههایی در مغزمان مدیریت کنیم؟” در این مقاله به پایان میرسد. این مقاله در خصوص آخرین دستگاه مغز است. “دستگاه بازیافت مغز”. طبیعتاً انتظاری که از دستگاه بازیافت مغز داریم این است که ببینیم چطور میتوان بخشی از “انرژی مغز” رو بازگرداند و استفاده کرد.
فعال کردن “دستگاه بازیافت مغز”
مغز ما حدوداً ۲۰٪ از انرژی بدن را مصرف میکند، در حالیکه تقریباً ۲٪ از حجم بدن را اشغال کرده است. این یعنی مغز، دستگاه پر مصرفی است.
این یعنی وقتی بدن ما فاقد انرژیه، مغز ما هم طبیعتاً رنج می بره. پس باید فکری کرد.
در درجه اول باید بدانیم که چه انتظاری از مغزمان داریم. فرض کنیم یک روز خیلی پرفشار داشتیم و از مغز خیلی کار کشیدیم و PFC خیلی انرژی از دست داده و الان برگشتیم به منزل و از خودمان میپرسیم که چرا خستهایم و چکار کنیم که پرانرژی باشیم؟ این انتظار کمی بیش از ظرفیت بیولوژیک مغز ماست. باید محدودیتهای مغز رو بدانیم و انتظار فضایی از مغز نداشته باشیم. گرچه با عادت به “ریزعادتها” کم کم ظرفیت مغز برای انجام کارهای بزرگتر بیشتر و بیشتر خواهد شد. اما چیزی که میتوانیم بر روی آن تأثیر بگذاریم چیست؟
شناخت ساعات بیولوژیک مغز
در کتاب فوقالعاده “دانیل پینک”، به نام “کی” که اخیراً چاپ و ترجمه هم شده، مطالب بسیار جالبی در خصوص اینکه چه زمانی باید چه کاری کرد، آورده شده که پیشنهاد میدهیم حتما آنرا مطالعه کنید. (صرفنظر از این موضوع، کلاً آثار دانیل پینک را از دست ندهید).
بازگرداندن “انرژی مغز”
غیر از زمانهای استراحت بین کارها که در مقالات قبل به آنها اشاره شد، عادت به یک سری از تمرینات میتواند برای خالی کردن ذهن و ایجاد فضا و انرژی برای انجام کارهای بیشتر به ما کمک کند. نکته مهم در اینجا، منظم بودن کارهاست که بدن نسبت به این کارها، شرطی شود. اینجاست که میتوان از این ابزار، بعنوان ابزار بازیافت انرژی استفاده کرد.
در استفاده از مغز همانگونه که در مقالات پیش به آنها اشاره شد، باید بتوانیم تصمیم بگیریم:
- چه اطلاعی را وارد کنیم یا فیلتر کنیم؟
- چگونه آنها را دستهبندی و پردازش کنیم؟
- چگونه آنها را ذخیره کنیم؟
- چگونه اطلاعات ناکارآمد را دور بریزیم؟
- و نهایتاً چگونه با استفاده از یک سری تکنیکها نظیر تمرینات منظم ذهنی (مثل یوگا) و نیز فعالیتهای بدنی،بخشی از انرژی که در طی این مراحل ازدست دادیم رو به مغز باز برگردانیم.
در منابع مختلف آنقدر از مزایای فعالیتهای بدنی شنیدیم و حتما شما هم شنیدید، که سعی کردیم مزایای این کار را در قالب اینفوگرافی زیر نمایش دهیم.
2 Comments
مجتبی غلامی
بسیار مفید و آموزنده بود باتشکر
admin
با سلام و تشکر از شما
خوشحالیم که این مقاله، مورد توجهتان قرار گرفته.